“Ik koos voor een kortharige Labrador, en geen langharige Golden Retriever, omdat ik geen zin heb om elke dag te stofzuigen.” 


Oeps, laat het nu net die vervelende korte stokharen zijn die echt O V E R A L achterblijven.

Een hond verhaart, groot of klein, langharig of kortharig. Je zou achterovervallen als je ziet wat er bijvoorbeeld alleen al uit een mopshondje komt van losse, dode haren.

Helaas heb ik geen toverstaf waarmee ik dat volledig tot het verleden kan laten behoren...
Mijn vachtbehandelingen zijn er wel op gericht het verharen zoveel mogelijk te beperken door de losse en dode haren uit te kammen, wassen, blazen, …

Honden die geen haren verliezen?


Helaas, pindakaas. Élke hond verliest het hele jaar door haren. Als uw hond binnen leeft nog meer. Wanneer een haar de maximale lengte heeft bereikt, dan valt het uit.

Zijn er honden die in

mindere mate verharen?

Aangezien een haar van een hond hoe dan ook uitvalt, is het misschien interessant om na te gaan hoe lang het duurt vooraleer de haren hun maximale lengte bereikt hebben.
Neem nu bijvoorbeeld de Briard. Dit ras heeft enorm lange haren, maar dat wil dan ook zeggen dat het een hele lange tijd duurt voordat het haar volgroeit is en dus gaat uitvallen.
Maar laat je deze hond enkele weken zonder enige vachtverzorging, dan vervilt de vacht, blijft er vuil in de haren hangen en ben je uiteindelijk toch weer elke dag aan het stofzuigen.


Wat denk je van bijvoorbeeld een Labrador of een Franse Bulldog? Hoe korter de haren, hoe eerder ze uitvallen. Je zal dus nóg meer last hebben van losse haren in huis, op je kleren, eigenlijk overal waar je hond passeert. De haren zijn wel een stuk korter, waardoor ze misschien wat minder opvallen. (Behalve de witte korte stokharen, die zie je echt overal.)
Deze kortharige honden vergen heel wat minder vachtonderhoud, ze nemen weinig vuil mee in huis en ze zijn sneller droog. Het is maar wat je zelf belangrijk vindt. En laten we ook niet vergeten dat de kortharige hond ook zeker deugd heeft van een goede trimbeurt vooraleer de grote ruiperiodes starten.


Wat met krulvachten zoals die van de Poedel of een

Portugese Waterhond? Deze losse haren blijven namelijk

in de vacht hangen. Je zal hier dus veel minder losse haren

van in huis terugvinden. Het is wel belangrijk dat deze

losse haren op tijd verwijderd worden. Als je ze laat zitten,

vormen ze een broeihaard voor klitten en uiteindelijk vervilt

de vacht. Eenmaal de vacht vervilt is, kan je dit niet pijnvrij

uitborstelen. De vacht wordt dan meestal afgeschoren.


Ruwharige rassen zoals een Westie of een ruwharige Teckel worden gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar getrimd. Deze behandeling bestaat uit het plukken van de loszittende langste haren.
Omwille van het vaste trimschema van deze honden zal je thuis weinig tot geen last hebben van losse haren.


Ten slotte heb je ook rassen met middellange tot lange vacht en veel onderwol. Zoals bijvoorbeeld de Berner Sennen, de Golden Retriever of een Oud Duitse Herdershond. Deze verliezen regelmatig zowel hun dekharen als hun wolharen. In de ruiperiodes kunnen ze zelfs hele plukken haar verliezen. De kans dat je bij deze honden een haarloos huis hebt, is onbestaand.


Uiteraard zal de keuze van een hond niet enkel afhangen van zijn vacht! Mijn Odette is een Berner Sennenhond die, zoals je ondertussen zal weten, de kroon spant wat betreft verharen. Maar we zouden haar niet kunnen missen.

Viltpoedel

Waarom verhaart een hond meer gedurende bepaalde periodes van het jaar?

UV-licht heeft een immense invloed op de groei van de haren. Zodra de dag bestaat uit meer zon, stimuleert dat de groei van de haren. Hierdoor zal je merken dat een hond in zowel in het voorjaar én in het najaar ineens meer gaat verharen. Deze periodes noemen we dan ook de ruiperiodes.

De haren die in de winter door het mindere zonlicht een tragere groei kenden, beginnen in het voorjaar uit te vallen. De nieuwe haren die in het voorjaar groeien, die vallen dan weer massaal uit in het najaar.

Wat kunt u er zelf tegen doen?

Aangezien er zoveel verschillende vachttypes bestaan, is de behandeling voor elk type hond anders.

Ik geef je alvast enkele tips per vachtsoort.


Langharige honden

  • Houdt de vacht schoon en klitvrij.
  • Heeft de hond geen klitten? Borstel hem dan zo weinig mogelijk. Door te frequent te gaan borstelen, neem je niet alleen de losse dekharen mee, maar ook de losse onderwol. Dit stimuleert de haargroei en de hond zal dus nog meer verharen.

Krulvachten

  • Borstel de hond zeer regelmatig om klitten te voorkomen en losse haren die blijven hangen te verwijderen.
  • Houdt een trimschema aan van om de 6 à 8 weken.

Ruwharige honden

  • Laat de hond elke 3 of 6 maanden plukken door een professionele trimmer.
  • Laat de vacht NOOIT knippen of scheren. Dit maakt de vacht van uw hond kapot en een vachtcorrectie is duur.

Geef uw hond de juiste, kwalitatieve voeding. Ik weet vast en zeker dat uw dierenarts en/of lokale dierenwinkel u hier de juiste adviezen in kan verschaffen. Ook voldoende vochtopname draagt bij tot een gezonde vacht.


Verhaart uw hond ondanks deze tips nog veel of begint u er liever niet zelf aan? Maak dan gerust een afspraak.